Do Svätej zeme som šiel relatívne nepripravený. Bola to len víkendovka s kamarátom, ktorého jedinou podmienkou bolo ísť niekam za teplom. Aby som však nebol za úplného magora, prečítal som si Wikipédiu (celú, samozrejme) a troch ľudí som sa spýtal na ich TOP3 miesta v Jeruzaleme. Dostal som, paradoxne, zoznam deviatich rôznych miest, čo ma trochu prekvapilo. O to viac som sa sem tešil.

Aj vďaka tejto reklame môžete čítať www.marki.sk

Trochu z histórie…

Nemusíte byť profesorom dejepisu ani zanieteným kresťanom, aby ste poznali, aspoň z počutia, príbeh o ukrižovaní, pochovaní a na nebo vstúpení Ježiša Krista. Práve smrť Ježiša Krista sa nám spája s Jeruzalemom asi najvýraznejšie. Jeruzalem však nie je len o kresťanstve. Nachádza sa tu aj známy židovský Múr nárekov a, čo možno neviete, Jeruzalem je po Mekke a Medine tretím najdôležitejším pútnickým miestom moslimov.

Dejiny Jeruzalemu majú neuveriteľných vyše 5000 rokov. Mesto bolo stáročia pod nadvládou Židov, kresťanov aj moslimov, opakovane dobýjané, ničené a nanovo postavené. Ak by som tu mal rozpísať kompletné dejiny, asi by mi nestačili internety a zodral by som desiatky klávesníc, takže pre začiatok a všeobecný prehľad odporúčam Wikipediu.

Dnes je Jeruzalem hádam najviac multi-kulti mestom na svete. Židia, kresťania aj moslimovia tu žijú v krehkej harmónii, alebo na časovanej bombe – každý nech zváži podľa seba. Mesto sa delí na 3 oblasti: Staré mesto, Východné mesto patriace do štátu-neštátu Palestína a Západný (židovský) Jeruzalem. Samotné Staré mesto sa taktiež delí na 4 štvrte, a to na: arménsku, kresťanskú, moslimskú a židovskú (zoradené podľa abecedy).

Cesta do Jeruzalemu

Väčšina nízkonákladových aeroliniek lieta do Tel Avivu, alebo do Eilatu. Jednoduchšia je cesta cez Tel Aviv. My sme šli, samozrejme, cez Eilat držiac sa hesla: cesta bola síce dlhšia, ale o to náročnejšia. Pre vás som našiel tieto lety, akurát si upravte dátum:

Z Eilatu do Jeruzalemu sme šli lokálnym autobusom. Ako sme neskôr zistili, počas sabatu to môže byť celkom problém, nakoľko autobusová stanica je zatvorená a autobusov tiež jazdí pomenej, cháp: skoro žiadne. Vtedy musíte kupovať lístky cez internet v hebrejčine. Pre tento prípad som napísal článok s návodom na kúpu autobusových lístkov v Izraeli, ktorý sa vám určite bude hodiť, ak hebrejčinu neovládate.

Pri ceste Izraelom sa pripravte na všadeprítomných vojakov so samopalmi. Odporúčam byť slušní, najmä keď natrafíte na 18-ročné vojačky v uniformách. V preplnenom autobuse môžete občas naraziť na nejakú tú pažbu, alebo hlaveň medzi vašimi rebrami, ale nie je to nič, čomu by ste mali venovať prehnanú pozornosť.

Ubytovanie v Jeruzaleme

Ako som sa po návrate z Izraela dočítal, v Jeruzaleme je kopec kresťanských hospicov pre pútnikov. Vraj je to niečo ako hostel, ale relatívne dobre vybavené a za super cenu. A navyše nemusíte byť ani pútnik. No spoločnú izbu môžu využívať len zosobášené páry.

ZÍSKAJTE 50 € Booking - logo, 10 % discount, lowcost cestovanie Založte si účet na Airbnb cez tento odkaz a získate 50 € kredit na prvú rezerváciu!

My sme riešili ubytovanie cez Airbnb. Bývali sme u miestneho šuhaja, ktorý sa živí ako inštalatér. Jeho byt sa nachádzal v širšom centre mesta, v Západnom Jeruzaleme. A dobre, že sme bývali u neho, lebo inak by som nenavštívil moje TOP3 miesta. Tak poďme, konečne, na to:

TOP 3 miesta v Jeruzaleme

Sacher Park

Tento kus zelene pri budovách izraelského parlamentu a najvyššieho súdu ma chytil za srdce. Slovami sa nedá opísať atmosféra tohoto miesta, ale keď budete v Jeruzaleme, určite sem zájdite. Sú tu detské ihriská, bežecké dráhy, cyklochodníky, môžete si tu zahrať volejbal či futbal, alebo si ugrilovať niečo na obed. Čo ma však fascinovalo najviac, tak to bol provýchovný prístup židovských rodičov k svojim deťom. Takže rodičia, šňupnite si kus sebareflexie a šup-šup na prevýchovu do Sacher Parku!

The First Station

Keďže mám rád vlaky, The First Station na mojom zozname proste musí byť. Aj keď, alebo práve preto, že sme ju objavili náhodou. Jedná sa o starú železničnú stanicu na trati Jaffa-Jeruzalem, ktorá bola v prevádzke od roku 1882 do roku 1998. Po zatvorení niekoľko rokov chátrala, ale pred totálnym zdevastovaním ju zachránila kompletná rekonštrukcia z roku 2013.

Dnes je The First Station kultúrnym centrom, kde sa schádzajú umelci, ale aj rodiny s deťmi. Organizujú sa tu rôzne hudobné festivaly či výstavy a nachádza sa tu aj viacero vychytených reštaurácií a barov.

Fotografie: www.firststation.co.il

Bible Hill

Mojím úplne najkrajším miestom v Jeruzaleme sa stala Biblická hora. Popravde neviem, čo je na nej biblické, možno len výhľad. Ani tie betónové ruiny, ktoré tu sú, pravdepodobne nepochádzajú z biblických čias. To však vôbec neuberá na genius loci tohoto miesta, ktoré sa nachádza len pár metrov od vyššie spomínanej železničnej stanice.

Čo ukrýva Jeruzalem? Tieto tri netradičné miesta musíte vidieť! 8
Bible Hill, pre mňa bez pochyby najkrajšie miesto v Jeruzaleme

Najznámejšie miesta a pamiatky v Jeruzaleme

Olivová hora – vrch vo východnom Jeruzaleme s panoramatickým výhľadom na Staré mesto. Na úpätí hory je najväčší židovský cintorín a tiež Getsemanské záhrady.

Getsemanské záhrady – popravde sú to štyri políčka veľké asi ako priemerná predzáhradka pred radovým domkami kdesi v Rajke. Ale atmosféra tomuto miestu nechýba, to je fakt.

Aj vďaka tejto reklame môžete čítať www.marki.sk

Krížová cesta Via Dolorosa – najznámejšia krížová cesta na svete sa tiahne ulicami starého Jeruzalemu. Dnes je lemovaná obchodíkmi so suvenírmi.

Chrám božieho hrobu – chrám postavený na mieste ukrižovania a pochovania Ježiša Krista, známe aj ako Golgota. Zaujímavosťou je, že vlastníkmi chrámu je katolícka, pravoslávna aj arménska cirkev. A varujem vás, je tu neskutočné množstvo turistov.

Chrámová hora – najposvätnejšie miesto judaizmu a tretie najposvätnejšie islamu. Nachádza sa tu Múr nárekov, Skalný dóm, Mešita al-Aksá a niekoľko ďalších stavieb – židovských, moslimských aj kresťanských.

Skalný dóm – asi najznámejšia stavba v Jeruzaleme známa svojou zlatou kupolou, ktorú vidieť z ďaleka. Do skaly na tomto mieste bola vložená Archa zmluvy. Skalný dóm bol postavený už v 7. storočí.

Mešita al-Aksá – jedná sa o najväčšiu mešitu v Jeruzaleme s kapacitou okolo 5000 ľudí. Chceli sme sa sem pozrieť, ale nepodarilo sa nám to – tých 5000 moslimov malo totiž v danom momente presne opačný smer pohybu ako my dvaja, takže sa nám to z fyzikálnych dôvodov nepodarilo.

Jeruzalemské hradby – celé Staré mesto je obklopené mohutnými hradbami, ktoré boli v priebehu stáročí niekoľkokrát navýšené a zosilnené. Toto unikátne dielo má dĺžku vyše 4 km, pričom priemerná výška hradieb je 12 metrov a hrúbka stien je cca 2,5 metra. Do mesta sa dá dostať ôsmimi bránami (New Gate, Jaffa Gate, Zion Gate, Dung Gate, Golden Gate, Lion’s Gate, Herod’s Gate, Damascus Gate) a ak sa o opevnení chcete dozvedieť viac, na vonkajšej strane hradieb neďaleko Dávidovej veže nájdete park s množstvom informačných tabúľ, kde je všetko pekne popísané.

Čo ukrýva Jeruzalem? Tieto tri netradičné miesta musíte vidieť! 15
Jeruzalemský chrám (zdroj: Wikipedia)

Západný múr (Múr nárekov) – vedeli ste, že Múr nárekov je vlastne pozostatok opevnenia chrámu, ktorý dal postaviť kráľ Herodes? Tento megalomanský chrám zakrýval celú chrámovú horu a bol zničený Rimanmi pod vedením generála Tita v roku 70.

Dnes je Múr nárekov najposvetnejším miestom Židov, pričom jeho názov vychádza zo smútku nad stratou Jeruzalemského chrámu.

Vrch Sion – katolícky kostol na vrchu Sion je postavený na mieste, kde zomrela Panna Mária. Len pár metrov odtiaľ je miesto poslednej večere, ktoré vôbec nevyzerá tak pompézne, ako ho namaľoval da Vinci na svojom slávnom obraze. To však neuberá nič z autenticity tohto miesta.

Aj vďaka tejto reklame môžete čítať www.marki.sk
Čo ukrýva Jeruzalem? Tieto tri netradičné miesta musíte vidieť! 17

Bonus na záver: najlepšie pivo (nielen) v Jeruzaleme!

Ako využiť posledné 3 hodiny pred odchodom z Jeruzalemu? Správne, na pive! Úplnou náhodou sme našli podnik s názvom Beer Bazaar v miestnej párty štvrti. Vyskúšali sme štyri remeselné kóšer pivá, jedno lepšie ako druhé. Pripravte sa na trochu vyššie ceny (od 7,50 € za pivo), avšak za mňa môžem povedať, že lepšie pivo som nepil ani v Čechách, Nemecku či v Holandsku. Beer Bazaar určite stojí za návštevu – bola to silná bodka za tým všetkým.

A ktoré sú vaše obľúbené miesta v Jeruzaleme? Podeľte sa s nimi dolu v komentároch!

5/5 - (1 vote)